Op 1 september 2008 werd een natuurinrichtingsproject voor Zoerselbos ingesteld. Natuurinrichtingsprojecten, geleid door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, streven herstel van natuur en het natuurlijk milieu na in kansrijke gebieden.

In 2012 startten de eerste werken. Over een oppervlakte van ca. 120 werd een exotenbestrijding uitgevoerd. Landschappelijk wordt voor de valleien van de Tappelbeek en Schijn verder gestreefd naar een mozaïek van hooilanden, ruigte, struweel en moerasbos, typerend voor natuurlijke beekdalen. Een aantal mislukte populierenaanplanten werd daarom verwijderd en, na bodemanalyses, werd de voedselrijke toplaag van enkele hooi- of weilanden afgeschraapt. Zo kunnen typische, zeldzaam geworden beekdalgraslandvegetaties tot ontwikkeling komen. Op vlak van toegankelijkheid werd de Hallebaan al als belangrijke recreatieve as aan de westrand van het Zoerselbos, heringericht. Wandelaars, fietsers en ruiters kregen hun eigen strook.
Sinds 2012 wordt ook het Schijn-beekdal tussen het Zoerselbos en het Emmapadje opgewaardeerd. Een hooiland langs de beek werd afgegraven. Poelen en slenken werden geschoond en uitgebreid. Ook werd de oever langs de Schijn verbreed waardoor een grotere variatie van planten ontstaat.

Ondertussen werd een tweede reeks uitvoeringsmaatregelen uitgewerkt. Deze werden in een tweede en derde uitvoeringsplan gegoten die in 2015 in uitvoering zullen gaan. Het tweede uitvoeringsplan behelst de aanleg van een bufferwal langs de E34 ter hoogte van het Schegelbos. In het derde uitvoeringsplan wordt een uiteenlopende set van aanvullende inrichtingsmaatregelen opgenomen. Wandelwegen en beheerwegen in het westelijke deel van het Zoerselbos die plaatselijk nog in zeer slechte staat zijn zullen worden verbeterd. In de centrale beemden worden op een aantal percelen de nog aanwezige stronken uitgefreesd in functie van het toekomstig te voeren maaibeheer. Ook worden de van oudsher aanwezige grachtjes en perceelsgreppeltjes geruimd. Het herstel van de ondiepe begreppeling zorgt enkel voor de afvoer van het zure regenwater en het behoud van het basische kwelwater. Ten oosten van de Rodendijk zal de Dorpsbeek voorzien worden van een winterbedding (waterberging en gradiënt nat-droog). Een tweede (amfibieën)poel wordt aangelegd. Om de passeerbaarheid van de duikers onder de E34 te verhogen, zal een beperkte grindbestorting in de bedding voorzien worden. Dit is in functie van de vismigratie. Er worden ook tredplanken voor kleine zoogdieren aangebracht.
Voor meer informatie kan u terecht bij: